Gode nyheter for grøntetere

grontfor1
Vegetarian food
Helsemyndighetene kom med sine offisielle kostholdsråd i dag, for første gang på ni år, og VG oppsummerte dem i denne artikkelen. Rådene baserer seg på de nordiske næringsanbefalingene fra i fjor og er gode nyheter for oss som spiser helt eller mye vegetarisk. Helsedirektoratet anbefaler minst 500 gram med frukt, grønt og bær per dag. Nordmenn flest spiser i dag om lag 15 prosent av den anbefalte grønnsaksmengden og 40 prosent av den anbefalte mengden med frukt og bær. Det blir også anbefalt å spise mer kostfiber hver dag siden dette reduserer risikoen for tykk- og endetarmskreft, hjerte- og karsykdommer. Gode kilder til kostfiber er fullkornsprodukter, grønnsaker, bønner, nøtter, frø, frukt og bær. Med et variert vegetarisk kosthold er det ikke bare enkelt å nå disse målene, man får det nesten til uten å prøve.

En annen nyhet fra i dag som taler fordelene ved et planterikt kosthold er denne. Ifølge forskere er et kosthold fylt med veldig mye animalske proteiner like farlig som røyking.

På bildene over ser dere noe av maten vi serverte da vi hadde “Velkommen til familien”-fest for Audun. (Det var nok mat. Jeg tok bildene over etter at de nesten tjue gjestene hadde servert seg). All maten var vegetarisk, og selv om alle gjestene var kjøttspisere, så virket det som det falt i smak. Mange av oppskriftene var hentet fra vegetarblogger, som avocado- og eggesandwichen fra Sprouted Kitchen, taleggiosandwichen fra Green Kitchen Stories, aubergine- og syltet-løk-sandwichen fra A Thought for Food og halve egg med sennepsrøre fra Lilla Matdériven. Alle oppskriftene anbefales på det varmeste!

10 replies on “Gode nyheter for grøntetere”

  1. Så utrolig gøy at du har begynt å blogge igjen! Jeg ga opp å sjekke bloggen din i fjor men ramlet over den igjen hos Hjartesmil. Den har blitt utrolig fin. Gleder meg til å lese flere gode oppskrifter hos deg! Og hurra for de nye kostholdsrådene (selv om jeg ikke er veggis). Hilsen Matbloggen

  2. Oi, så flott! Vi skal ha dåp snart og vil også ha vegetarmat, men har stått litt fast på hva. Kanskje vi rett og slett skal kjøre samme type mat som du viser her, jeg ble i hvert fall inspirert!

    1. Ja, det kan jeg anbefale. I tillegg til de tingene som jeg nevnte over hadde vi tomatsalat, squash- og bønnesalat, oliven og mange forskjellige oster. Og så hadde vi flere kaker og fruktsalat til dessert. Første gang jeg har laget mat til så mange mennesker, men med litt planlegging gikk det bra. Lykke til!

Comments are closed.