Grønne apper

Det er gøy å spekulere om hvordan fremtiden kommer til å se ut. Etter å ha besøkt telefonavdelingen på Teknisk museum med klassen i barndommen en gang, inngikk jeg og venninna mi et veddemål. Hun veddet at det kom til å være vanlig for folk flest med tv-telefoner innen år 2000, jeg veddet imot.

Jeg vant. Altså er jeg god til å spå fremtiden.

Og nå tror jeg at det vil være mye enklere å være vegetarianer om 15 år. For det første vil det forhåpentlig være flere av oss, siden flere har innsett hvilke konsekvenser kjøttforbruket har for planeten. Og jo vanligere det er, desto større blir tilbudet av vegetarmat, og desto enklere blir det å være veggis. Dessuten vil vi ha mye mer informasjon om hver matvare. I min spåkule ser jeg at man i fremtiden kan scanne produkter og se hvor de er dyrket, hvor mye CO2 som har blitt sluppet ut, hvordan er forholdene på gården for akkurat de dyra som har vært involvert i produksjonen, og så videre. Man blir mer bevisst sitt økologiske fotavtrykk, og dyra blir levende vesener, ikke bare en abstrakt idé.

Heldigvis trenger vi ikke vente til 2026 for alt. Det finnes noen apper i dag som gjør det litt lettere å tenke grønt:

How to Cook Everything Vegetarian av Mark Bittman (35 kr). Jeg har papirversjonen, men foretrekker appen siden den er så lett å søke i og lett å finne retter basert på hva du har i kjøleskapet. Akkurat som boka er den oversiktlig og full av gode oppskrifter. Favoritten!

Forbrukerrådets hormonsjekk (gratis). Jeg får stygge bilder på netthinnen av tanken på at det finnes hudpleieprodukter med hormonforstyrrende ingredienser. Det høres verken bra ut for huden eller for miljøet. Med denne appen kan du scanne strekkoden på produktene du bruker for å se om det gjør deg til Frankenstein eller om det kun pleier huden.

Epicurious (gratis). Denne appen har desverre kjøttretter, men den har også en veldig god søkefunksjon der du kan søke på “dietary considerations” som matallergier og vegetarianisme. Den inneholder over 5000 vegetarretter, så du finner nok noe som faller i smak.

Vegan Yum Yum Mobile (gratis). Fordelen med denne appen er at det er bilde til hver rett. Det er heller ikke like mange retter som i Epicurious og How to Cook-appene, så det er lettere å bestemme seg når man står i butikken og det rumler i magen og man ikke vet hva man skal lage til middag.

Hvilke grønne apper er deres favoritter?

Alle er appene for iPhone. Jeg vet ikke om de er tilgjengelige for Android eller ikke.

4 replies on “Grønne apper”

  1. Hormonsjekk-appen er genial. Kudos til Forbrukerrådet! VeganYumYum-appen er også glimrende, og det er herlig at oppskriftene inneholder bilder. (Men jeg bruker den fysiske VYY-kokeboka mer enn jg bruker selve appen). Og HappyCow-appen! HappyCow er uunnværlig!

Comments are closed.