Historier

Vi har både nye og gamle ting hjemme hos oss, men mest gamle. Brukte møbler, smykker og klesplagg har historier, og minner deg om det som har vært som ikke lenger er. Kanskje kjenner man til disse historiene fordi man har blitt fortalt de om og om igjen gjennom hele oppveksten, kanskje må man gjette seg til de.

Min far brukte Antarktis-kartet da han var der på 70-tallet og studerte insektsarter og fikk en ny insektsart oppkalt etter seg.

Den enorme lilla krinolinen som henger på klesskapet tilhørte kanskje en gang i tiden en profesjonell squaredance-danser som var kleptoman, men også dypt religiøs, og som alltid fikk komplimenter for den lange halsen sin.

Stolen i stua stod i veldig mange år i en annen stue, nemlig farmor sin, og i den har nok de fleste i familien (på pappas side) en eller annen gang sittet, mens de har spist melkerull, som farmor alltid hadde et lager av i skapet. Teppet er pappas gamle, og kanskje var det dette som holdt ham varm før han møtte mamma?

Skapet til stereoanlegget var også farmor sitt og stod i stua hennes i sikkert 40 år.

De gamle LP-platene har blitt spilt på andre musikkelskeres platespillere igjen og igjen, og samtidig blitt heftig diskutert, danset til og digga til. Kanskje har en av platene (for eksempel Here Comes the Sun med Nina Simone) også blitt grått til, fordi den ene låta minnet Mona, som hun het, slik om ferien i Athen da han, hennes kjære, ble påkjørt av en full gresk bilist.

Mon tro om kaffeboksen fra bruktbutikken i København en gang stod på kjøkkenet til Søren, som likte å spise wienerbrød til kaffen og som hele livet ønsket seg en trompet, men som aldri kjøpte seg det.

De pastellfargede nattkjolene og underkjolene ser kanskje ganske like ut, men tilhørte i sin tid to svært forskjellige kvinner (Alison, født i tyrens tegn, som var ekstremt opptatt av astrologi og Grete som var gymlærer på den samme skolen i 45 år) og en mann, Greger, som trivdes veldig godt i kvinneklær.

Hvilke skatter har du?

3 replies on “Historier”

  1. Farmor hadde også alltid et arsenal av melkerull i skapet, eller rettere sagt i boden, hvor den holdt seg avkjølt. Mine gamle ting er en bandplakat med pappas gamle band og et bilde av tre ballerinaer, som mammas engelske gudmor malte.

  2. fine skatter! er det sant at faren din oppdaget et insekt? ble nysgjerrig. er det mange insekter i antarktis?

    gunnhild, den gamle propellkorpset-plakaten din er en av de fineste plakatene jeg vet om!

    jeg har en gammel, kremgul elgitar som en jente ved navn victoria fikk til jul på tampen av søttitallet. jeg tror hun drømte om å bli rockestjerne men at drømmen var uoppnåelig

  3. Det er sant at han oppdaget et innsekt, det fikk jeg bekreftet i et entomologisk tidsskrift. Må innrømme at jeg vet skuffende lite om insekter generelt, og i hvert fall ikke om insekter i Antarktis.

Comments are closed.