Pay it forward.


Det er ofte et kvalitetstegn ved en oppskrift hvis den har vært gjennom mange ledd før den nådde deg. Kanskje startet den på hos en bestemor i Leirli eller på et kokkelaboratorium i Provence. Uansett har den blitt utviklet, raffinert og forbedret hele veien, helt til den til slutt endte opp på ditt kjøkken. Det er dessuten en slags universell logikk på gang her, tror jeg: Gi gode oppskrifter til andre, og gode oppskrifter vil komme til deg.

Oppskriften nedenfor er av dette slaget. Den har vært innom mange før meg, og kommer nok til å bli spredt til mange mennesker i mange land etter meg. For det er en liten begivenhet når du finner en oppskrift på et brød som er smakfullt, har deilig sprø skorpe, er saftig og godt i midten, og som du ikke trenger en proff eltemaskin for å lage.

Et veldig godt brød.

625 g lyst mel
375 g grovt mel
1 1/2 pk tørrgjær
salt (litt mer enn du tror)
ca 100 g havregryn
sesamfrø, solsikkefrø og linfrø etter smak
litt olje
1 l lunkent vann.

Denne deigen er mer som en røre enn en deig. Bruk kanskje tre former, det viktigste er at de får heve lenge (i formen) og blir behandlet ytterst varsomt når du setter dem inn. De bør heve på et tørt og ikke for kaldt sted, og det er ikke nødvendig med forheving. Formene smøres godt med smør eller olje.

40 min på 230 grader
ta dem ut av formen
10-15 min uten form i ovn etterpå

Bon appétit!

2 replies on “Pay it forward.”

  1. Oo! Dette ser veldig lovende ut, Hanne. Det er ligner på mitt favorittbrød fra Baker Hansen; grovt speltbrød. Jeg har prøvd å gjenskape dette hjemme med moderat hell, så jeg skal jammen meg gi dette et forsøk. Jeg liker å bake brød som er mer som røre enn deig.

    Takk for tipset!

Comments are closed.