Pølselandet

Jeg har alltid vært elendig dårlig til å planlegge dagens måltider. Derfor svimer jeg ofte rundt i byen med skrantende humør og et blodsukker som hadde trengt påfyll for mange timer siden. Matpakke er jeg ikke spesielt god på og dét skaper store problemer som vegetarianer i dette landet her.
I det siste har jeg hatt en snikende følelse av at det er noen som prøver å sulte meg i hjel: når jeg svimer sulten inn på nærmeste bakeri, kiosk eller Deli de Luca er det forferdelig lite jeg kan spise og fortsatt kalle meg vegetarianer. Det ender stort sett med en pose nøtter til blodpris, som jeg nå er så lei av at jeg får frysninger på ryggen når jeg tenker på det. Eller jeg kan kjøpe meg en bolle, eller hva med et eple til ti kroner? Fy satan.
Pølser har de derimot. Fryktelig mange pølser. Grillpølse. Wienerpølse. Ostepølse. Kalkunpølse. Pølse med bacon. Pølser som ikke får lov til å hete pølser fordi det er så lite kjøtt i dem at de må kalles ”bite” i stedet. Trengs det virkelig ti pølsealternativer? Må det være kjøtt i hver eneste varmrett og hver eneste salat man kan kjøpe med seg i farta?
For vi vegetarianere blir ikke mette av en neve nøtter og et eple når vi er på randen-sultne, og vi har selskap av folk som ikke spiser kjøtt av religiøse eller helsemessige årsaker. Vi trenger også å bare ta med noe i farta en gang i blant. Vi har ikke alltid et arsenal av hummus og linseburgere i sekken.
Tenk på dette som et hjertesukk. Møkkapølseland.

(bilde fra en flickrside via creative commons men mistet linken aiai)

12 replies on “Pølselandet”

 1. Jeg hjertesukker med deg! Men Deli de Luca har faktisk fått litt mer vegetarisk nå, tror de har både to salater, to supper og noe børek-aktige greier. Men alle stedene har jo det tidobbelte i kjøttretter. Sukk.

  Jeg har innsett at matpakke er det eneste som gjelder. Og i hvert fall en frukt og noen nøtter, så man slipper å kjøpe det til blodpris.

 2. Det er som jeg skulle sagt det selv! Er også utrolig dårlig på matpakke og planlegging.
  Det er utrolig frustrerende at det på død og liv må være kjøtt i alt! Norge er et anti-vegetar land!
  Og hvis det finnes noe vegetarisk er det som regel bare et alternativ og man blir jo ganske lei av å spise det samme hele tiden..

  En ting som er litt morsomt er jo når man er på et sted

 3. Jeg skal jammen begynne å ha et lite lager linseburgere i lommen.

  Men jeg er helt enig, altså. Det kan til tider være skikkelig frustrerende å være dødssulten, og det eneste man finner som er spisbart er en banan. Eller (HURRA!) en pakke Mariekjeks. Det er mye å bli mett av. Lurer på hva folk hadde sagt om jeg hadde begynt å ta med matpakke på shopping…

 4. Alle kebabsjapper har falafel, og det går an å få det uten lefse og dressing og de tingene man ikke vil ha, hvis man ikke ønsker å være usunn. De fleste frekventerte kebabsjapper har alltid friske grønnsaker, og Habibi i Oslo (både fast food-filialen og restauranten) har ypperlig vegetarisk take away (hummus, f.eks.). Jeg er ikke vegetarianer, men spiser aldri kjøtt ute (fordi jeg av helseårsaker

 5. Jeg tror ikke det er et forsøk på å sulte noen i hjel, tvert i mot. Det er jo derfor de selger så mye pølser 😉

  Å satse på det flertallet vil ha, er én ting. Men man kan jo heller ikke selge mer vegetarisk mat hvis man ikke tilbyr det i det hele tatt. Og det må jo være lov å sukke over at det meste som selges av mat inneholder kjøtt (og i hvertfall melk eller egg, for oss som unngår

 6. koffeine, det er sant at det har blitt litt bedre enkelte steder men det blir litt dråpe i havet. ekstra ille for meg som ikke spiser gluten heller.

  elisabet: jeg vet! blir helt overveldet og ør når det finnes ting jeg kan spise, og i hvert fall når det er mer enn ett alternativ.

  hybelveganer: jeg tror du gjør lurt i å ta med deg den matpakka!

  Gunnhild,

 7. As a vegetarian from the US, I'd say this is one of the most difficult parts about being in Norway. I am very used to always having some good, fresh vegetarian options nearby, and find myself in a near panic while trying to find something to eat. @Gunhild There are obviously a few options out there, although I will say the salads in Rema 1000 are (in my opinion) horrible, and the kebab

 8. Jeg er vel ikke den rette til å uttale meg ettersom jeg sjelden eller aldri kjøper mat ute, men heller spiser hjemme eller på jobb (på restaurant og i butikk synes jeg imidlertid det stort sett er bra utvalg for både allergikere og vegetarianere – jeg forventer ikke at det skal være likestilt all den tid de fleste har et helt vanlig kosthold). Men jeg ser poenget ditt når det gjelder

 9. dessuten, Norge er ikke bare Oslo folkens! utenfor hovedstaden blir det BETRAKTELIG vanskeligere. Oslo er himmel i forhold til, la oss for eksempel si: Harstad.

  (men det går rykter om at Deli har begynt med VEGAN muffins? say whaaat?)

 10. jeg har samme problem som deg, med at jeg i tillegg må finne mat som er glutenfri. ender med at jeg må finne meg en banan eller nøttepose på rema (nekter å kjøpe noe overpriset tull på deli de luca), med mindre jeg spiser på en kinarestaurant eller sushi. og som vaarloek sier, oslo er himmelsk i forhold til resten av norge (bortsett fra de andre store byene sikkert), der jeg bodde før fantes det

 11. vaarloek, la merke til akkurat det da jeg var i lofoten sist. lite vegetarfôr å spore i de traktene. Men gud bedre, veganmusffins?? Det er jo nesten sjokkerende.

  tinekatrine: det er nesten helt umulig. takke seg til asiatisk mat. thaimat er ofte redningen for min del!

Comments are closed.