Sunnhetstyrannen – det er meg


Thomas Hylland Eriksen hadde noen dystre fremtidsspådommer i et intervju for en god del år siden, angående det som har blir kalt sunnhetstyranniet:

Det neste blir sukker. Jeg ser for meg gulrøtter som stikker opp fra Pradaskjortelommene. Det ubehagelige som ligger under her er en forakt for menneskelig svakhet. Spiser du usunn mat er du svak. Du må skamme deg og straffes. Og blir du syk er det på ditt eget.

Og det oser virkelig av forakt for menneskelige svakheter for tiden. Åpne en avis, skru på radioen eller overhør de ved siden av deg på bussen, og det strømmer mot deg: Alle tjukke er late, røykere er svake mennesker og de som ikke går birkebeinern er ynkelige. Og jeg innrømmer det – ingen er verre enn meg. Ikke bare spiser jeg foruroligende mye gulrøtter, jeg kler meg i gulrotskjorte! Kjøpt på ebay til åtte dollars. Slik at ingen skal ta meg for å være en av dem.

One reply on “Sunnhetstyrannen – det er meg”

Comments are closed.