22/7

Jeg sitter på Kaffefuglen med Øyvind når jeg kjenner smellet. Dørene blåses opp. Først tror jeg det er vinden. Så tror jeg det har vært en bilulykke i Pilestredet, siden folk står på fortauet og peker inn mot tunnelen. En jente på sykkel sier det har gått av en bombe på Youngstorvet.

En bombe.

Vinduer er ødelagte helt ned til Gunerius, skriver en nettavis. Er våre vinduer ødelagte? Og hva med katten? Vi setter fra oss kaffen og småløper hjem. Vi krysser Akersgata, som er sperret av. Det kryr av folk. Alle snakker i mobiltelefon. Hjemme står stuevinduene på vidt gap og kjøkkenvinduet er ødelagt. Muskatt gjemmer seg inne på badet. Jeg puster tungt. Jeg får panikk og får det for meg at halen til Muskatt er kuttet av. Halen er hel, forsikrer Øyvind. Den er det. Jeg så feil. Resten av dagen ser vi på nett-tv. Det har oppstått en situasjon på Utøya der en mann skyter ungdommer. Jeg tror først det er en dårlig spøk.

Neste morgen sier de at 81 mennesker har mistet livet.

Samme dag skal jeg på ferie til Frankrike. På veien til flybussen er det glasskår overalt. Flere veier er stengte, og ved sperringene står militærkledde menn med maskingevær. Det ser ut som en krigssone. Rett ved der vi bor. I min by. Jeg gråter på bussen. Jeg gråter på flyplassen. Jeg gråter på flyet.

I Frankrike virker ikke internett, så jeg må klare meg med franske aviser og fransk tv. Jeg kan ikke fransk. På fransk tv snakker en reporter og i bakgrunnen ser jeg gata vår i Oslo. Det føles helt feil å ikke være hjemme. Det er min by. Mitt land. Og den verste nasjonale tragedien i min livstid.

7 replies on “22/7”

  1. åh shit vad det är bara sjukt. tack för att du orkade skriva detta – det är nästan omöjligt för mig, i USA, att känna hur det måste vara i norge just nu, men jag är ledsen för er och tacksam för en förstapersonsbeskrivning, även om det är svårt att läsa.
    kram från kalifornien
    /maya

  2. Uff, må være enda verre å være så midt oppe i det som dere var. Jeg hørte smellet helt hit, men er glad jeg slapp å se noe mer av det på kloss hold. Tenkte på dere og Muskatt da det hendte, og lurte på om dere og leiligheten ble rammet.. Godt å lese at det gikk etter forholdene bra! Håper du greide(/greier?) å få noe fint ut av Franrikeferien til tross for situasjonen 🙂

  3. Vi var i Göteborg da det skjedde, og det føltes også veldig feil. Vi ville bare hjem til alle vi er glade i, og hjem til byen vår. Dro innom Oslo på vei til neste feriested, så vi fikk vært med i rosetoget. Det var så sterkt og vakkert.

    Håper du og dine har det bra etter forholdene. Klem.

  4. huff. huff huff. det må ha vært forferdelig. jeg var i harstad, og selv om det er her jeg er fra og har bodd i et år, ville jeg bare til oslo, oslo oslo oslo, med en gang det skjedde nesten, det gnog så inni meg at jeg faktisk ringte inn syk (og helt ærlig, jeg var ikke helt frisk heller da) mandag og dro ned med morraflyet. fire fine, rare dager. gråt knapt en eneste gang. kom hjem, dro på jobb,

Comments are closed.