Å fly eller ikke fly

Miljøvernminister Erik Solheim var nettopp på radioen og kunne fortelle at han ikke lever spesielt miljøvennlig, siden han flyr så mye. Og noe av det mest miløuvennlige man kan gjøre er å fly. Likevel mente Solheim at all flyingen hans burde være tilgivelig, siden han faktisk fløy som en del av jobben for å gjøre miljøet bedre. Dette fikk meg til å lure: Hva med alle oss andre, vi som ikke arbeider for å redusere klimautslipp hver gang vi flyr, hvor mye kan vi fly?

Selv flyr jeg mellom tre og fem ganger i året (tur/retur), og aldri så langt, alltid i Europa. Jeg har lenge tenkt at dette bør være greit. Mange flyr jo mer. Ikke har jeg bil heller, og ved å være vegetarianer gjør jeg jo litt for å begrense klimautslipp. Likevel har jeg dårlig samvittighet. Gjennomsnittsnordmannen flyr 2,3 reiser (en vei) i året, altså mye mindre enn meg. Det finnes også mer og mindre gode grunner for å fly ofte og fly langt. Mange har ingen innflytelse over hvor ofte de flyr i forbindelse jobben sin. Andre har familie, kjærester og venner som bor langt unna, som de forståelig nok vil se en gang i blant. Hadde mamma flyttet til Australia, hadde jeg besøkt henne så ofte jeg kunne. Men sånn det er nå, bor heldigvis alle mine kjære nokså nært.

I gamle dager fløy man sjeldent, fordi det var dyrt. I dag har alle råd til en svipptur med Ryanair. Dessuten finnes det tusen gode grunner til å fly, mens bare ett, litt abstrakt, motargument, –miljøet. Et alternativ er å kjøpe klimakvoter, men noen mener dette bare er å kjøpe seg avlat.

Så spørsmålet er vel egentlig ikke om man skal fly eller ikke fly, men hvor mye man kan fly hvis man skal kunne kalle seg miljøbevisst? Hva sier dere?

Bilde: Flickr Commons

8 replies on “Å fly eller ikke fly”

 1. Jeg unngår helst å fly hvis jeg kan, men jeg liker jo å reise. Så av og til flyr jeg. Maks en til to ganger i året på ferie, og ellers for å besøke kjærestens familie i nord. Dit går det ikke tog en gang!

  Synes det er en god løsning å legge noen ferieturer til steder man kan komme seg med tog eller buss, og fly de gangene det ikke er mulig.

  Også synes jeg det burde satses

 2. Eg meinar at om ein reise berre på forlystelses-tur så kan ein godt kjenne litt etter om det er naudsynt. Men om ein reiser for å arbeide, hjelpe, sjå famile, så kan ein sjå at det har ein verdi, og at det er verdt det. Eg tenker litt som deg at eg kjøyrer ikkje bil, eg kjøpar mest brukt.Og tenkar nærprodusert når eg handlar.("made in china" er jo og ein flytur som me betalar for)

 3. Helt enig at det burde satses mye mer på tog! Og god idé å legge flere av ferieturer til steder man kan komme seg med tog eller buss. Det skal jeg prøve på.

  Kanskje flyreiser burde blitt dyrere også? Helgeferiemarkedet har jo gått fra å være ikkeeksisterende til å bli kjempestort, mye pga. billige flybilletter.

  Det er uansett fint å høre om folk som flyr mindre enn meg. Jeg

 4. Maria har et kjempebra poeng! Og du har skrevet et viktig innlegg!

  Statlige reguleringer, veiledninger og prisøkninger på tjenester som er pyton for naturen er nok likevel en god idé, med tanke på at det ikke alltid er like stor bevissthet rundt det å ta valg som kommer flere enn seg selv til gode, eller like lett å se det store bildet når man står der med fristende tilbud på alle

 5. Takk for kloke kommenterer dere!

  Maria: Man kan absolutt være miljøbevisst selv om man reiser mer enn gjennomsnittet. Og det er helt klart både gode og mindre gode grunner til å reise. Likevel så er jo utslippet det samme, uavhengig av om det er en jobbreise eller en fornøyelsesreise.

  Elin: Takk!

  Elri: Godt poeng dette med at man kan lære av og vokse på reiser.

 6. jeg føler jeg er så miljøvennlig på mange andre møter at jeg kan fly med god samvittighet. det å kutte ut kjøtt og alt fra dyr ut av kostholdet sitt er jo mye mer mijøbevist enn å la bilen stå i garasjen. nå flyr jeg ganske sjeldent også, 1-2 ganger i år (tur/retur – så det blir da maks fire turer)

 7. dette er noe jeg tenker mye på og har ganske dårlig samvittighet for. før jeg traff van, prøvde jeg å ikke fly i det hele tatt. jeg tok buss og tog, og prøvde å holde ferieringen til norge. for det er dessverre sånn at selv om man er vegetarianer og har et snilt økologisk fotavtrykk, blir det opphevet dersom man flyr, selv korte turer så vidt jeg husker. det gikk for det meste veldig greit å

Comments are closed.