Kjøttfri mandag: Borscht

Kjøttfri mandag er virkelig et vinn-vinn-opplegg. Man får spise sunn og god mat, samtidig som man slipper å ha dårlig samvittighet for å ha støttet en industri som behandler dyr som kylling og gris veldig dårlig.

Denne mandagens kjøttfrie rett er den ukrainske klassikeren borscht. Lag gjerne mer enn du trenger, for borscht er en suppe som er veldig god å varme opp igjen, både to og tre ganger.

Du trenger:

400 g skrelte rødbeter

50 g smør

1 løk, hakket

1 gulrot, skjært i små biter

2 selleristilker, skjært i små biter

1 laubærblad

1,5 liter grønnsaksbuljong

2 poteter, skjært i terninger

4 hvitløksfedd, pressede

2 ss eplecidereddik

1 ss sukker

nykvernet pepper

salt

rømme

Skjær ¾ av de skrelte rødbetene i små terninger og rasp resten. Smelt smør i en stor kjele, og stek løken på svak varme i ca. 5 minutter. Ha i gulrot, rødbetterninger og laubærblad, og stek i ca. 10 minutter. Ha i litt grønnsaksbuljong dersom grønnsakene begynner å bli tørre.

Ha i resten av grønnsaksbuljongen og potetene og la det småkoke i et kvarter. Ha deretter i hvitløken og de raspede rødbetene. Kok i ca. 10 minutter, til alle grønnsakene er myke.

Ha i eddik, sukker, pepper, litt salt og smak til. Server med rømme og med brød ved siden av.

God mandag!

5 Kommentarer på Kjøttfri mandag: Borscht

 1. Marte
  Monday, 29. August 2011 8:22 am

  MMm!

 2. Hildebilde
  Monday, 29. August 2011 10:03 am

  Man kan også ha en klunk vodka i suppeskåla før servering, eventuelt ved siden av. Og om man vil ha den litt sterkere, så kan man hive i tabasco og sitron når den har kokt litt. Namnam!

 3. wine-fueled narcissism
  Monday, 29. August 2011 4:08 pm

  Herrefred, jeg ville bare si at jeg blir så sinnsykt inspirert av oppskriftene her inne! TAKK!

 4. Hege
  Monday, 29. August 2011 5:01 pm

  Det er så bra at du legger ut kjøttfri-mandag-oppskrifter :-) Tror nok mange blir inspirert av det og velger å spise mindre kjøtt.

  Er jo veggis selv, og i dag skal jeg ha en vegansk og økologisk rett – mexiburger med chili sin carne. Herlig hurtigmat på en hektisk dag :-) hehe.

  Ha en nydelig dag!

 5. Christina - VeganVoff.com
  Sunday, 4. September 2011 9:05 am

  Hva med kyr? Jeg vil ikke si at de blir behandlet spesielt bra i prosessen for å få tak i det smøret og den rømmen heller.

  For all del, alt man gjør for å minske forbruket av animalske varer er bra, men man må ikke glemme å se hele bildet. :) Det er jo så mye annet godt man kan spise!