Kjøttfri mandag: Borscht

Kjøttfri mandag er virkelig et vinn-vinn-opplegg. Man får spise sunn og god mat, samtidig som man slipper å ha dårlig samvittighet for å ha støttet en industri som behandler dyr som kylling og gris veldig dårlig.

Denne mandagens kjøttfrie rett er den ukrainske klassikeren borscht. Lag gjerne mer enn du trenger, for borscht er en suppe som er veldig god å varme opp igjen, både to og tre ganger.

Du trenger:

400 g skrelte rødbeter

50 g smør

1 løk, hakket

1 gulrot, skjært i små biter

2 selleristilker, skjært i små biter

1 laubærblad

1,5 liter grønnsaksbuljong

2 poteter, skjært i terninger

4 hvitløksfedd, pressede

2 ss eplecidereddik

1 ss sukker

nykvernet pepper

salt

rømme

Skjær ¾ av de skrelte rødbetene i små terninger og rasp resten. Smelt smør i en stor kjele, og stek løken på svak varme i ca. 5 minutter. Ha i gulrot, rødbetterninger og laubærblad, og stek i ca. 10 minutter. Ha i litt grønnsaksbuljong dersom grønnsakene begynner å bli tørre.

Ha i resten av grønnsaksbuljongen og potetene og la det småkoke i et kvarter. Ha deretter i hvitløken og de raspede rødbetene. Kok i ca. 10 minutter, til alle grønnsakene er myke.

Ha i eddik, sukker, pepper, litt salt og smak til. Server med rømme og med brød ved siden av.

God mandag!

5 replies on “Kjøttfri mandag: Borscht”

  1. Det er så bra at du legger ut kjøttfri-mandag-oppskrifter 🙂 Tror nok mange blir inspirert av det og velger å spise mindre kjøtt.

    Er jo veggis selv, og i dag skal jeg ha en vegansk og økologisk rett – mexiburger med chili sin carne. Herlig hurtigmat på en hektisk dag 🙂 hehe.

    Ha en nydelig dag!

  2. Hva med kyr? Jeg vil ikke si at de blir behandlet spesielt bra i prosessen for å få tak i det smøret og den rømmen heller.

    For all del, alt man gjør for å minske forbruket av animalske varer er bra, men man må ikke glemme å se hele bildet. 🙂 Det er jo så mye annet godt man kan spise!

Comments are closed.