Kjøttfri mandag: salatknep

Jeg lager alltid salat etter et slags system og det blir som regel veldig bra. Så på en Kjøttfri mandag som dette tenkte jeg at jeg kunne dele mine salatknep med dere. Her er de:

Salaten: bland forskjellige sorter, for eksempel ruccola og en mildere type.

Salat mister masse fuktighet på vei fra åkeren og hjem til matfatet, men det kan fikses. Legg salaten i en stor bolle iskaldt(iskaldt!) vann og la den ligge i tjue minutter. Da blir den sprø og frisk igjen. Det som eventuelt blir til overs kan man putte i en tett plastpose og spare til neste runde, det holder seg i et par dager.

Jeg tar ofte utgangspunkt i en frukt eller grønnsak med mye smak, som for eksempel rødbet sist jeg lagde salat.

Andre favoritter: granateple, pære, grapefrukt, søtpotet, kimchee.

Så prøver jeg å smake meg fram til noe som gjør seg sammen med utgangspunktsfrukten, gjerne en slags kontrast. Denne gangen ble det søte californiske appelsiner, noe som faktisk passet veldig fint til rødbetene. Jeg prøver alltid å finne en slags balanse mellom søtt/fruktig og salt/sterkt i salaten.

Og så ost! Jeg kunne aldri vært veganer og osten har skylda. Jeg bruker ofte chevre, feta eller gorgonzola når jeg lager salat. Gorgonzola og annen blåskimmelost liker jeg best til milde, søte frukter, chevre er litt friskere og skarpere enn feta og gjør seg dermed veldig godt sammen med ting med for eksempel rødbet eller andre mektige smaker. Denne gangen ble det chevre.

Så putter jeg i en eller annen proteinrik sak: nøtter, frø, tofu, quinoa, tempeh, bønner, linser… Jeg liker veldig godt å riste nøtter med forskjellige krydder og urter, eller å glasere dem med honning for eksempel.

Denne gangen ble det rista, salte solsikkefrø. Mm!

Og kronen på verket: GOD olivenolje og GOD balsamico. Det er en tid for å spare men det er ikke når man handler olivenolje og eddik. Sånn er det med den saken.

Klipp over friske urter hvis du har det for hånden, spis og vær glad!

Her er oppskrift på tre salater jeg har laget i det siste: Rødbetsalat med quinoa og sprø mandler, Salat med pære, blåskimmelost og valnøtter og Quinoa-salat med glaserte mandler

Har dere noen salatknep/ en favorittsalat?

3 replies on “Kjøttfri mandag: salatknep”

  1. Til ikkje-kjøttfrie dagar er eg veldig glad i komboen eple og bacon. Bittesmå eplebitar i salat er eg generelt veldig glad i. Meir eventyrlysten enn det er eg kanskje ikkje. Men det er flott at du legg ut så mange fine kjøttfrie oppskrifter! Har eit par kjøttfrie dagar i veka, og då er det godt å ikkje gå lei. 🙂

  2. Et ekstremt enkelt salattriks, som jeg har mekket to dager på rad nå, er hjertesalat. Kutt av enden, og del den i to på langs og legg den på fatet med innsiden opp. Ha så på GOD olivenolje (som kommer til å trekke ned i salaten). Dryss over litt salt og hvitløkspulver. Evt. noe annet digg 🙂

Comments are closed.