Nøttestek til julaften

Jula er ikke den beste høytida for oss vegetarianere. Der påsken er preget av marsipan og appelsiner, er det ribbe og pinnekjøtt som vanker ved juletider. Jeg er stort sett ikke så veldig sensitiv for at andre spiser kjøtt, men familiens julemiddag med ribbe, julepølser og medisterkaker blir litt i meste laget.

Jeg synes det er litt ekstra fint å ikke spise kjøtt i en måned når kjøttkonsumet går gjennom taket, men likevel er det viktig for meg å være med på høytidelighetene. Jeg vil ikke spise tofuburger og risnudler når de andre spiser surkål og sennep. Jeg vil ikke spise noe jeg spiser på en vanlig onsdag og jeg vil at det skal være et forseggjort måltid, ikke noe fra frysedisken til Helios.

De siste årene har jeg laget en nøttestek som passer kjempefint til det familien min spiser – jeg dropper ribbe, pølser og medisterkaker og spiser nøttestek med poteter, surkål, sennep og svisker, og stort sett må jeg følge med som en hauk så ikke kjøtteterne skal spise den opp.

Du kan lage nøttesteken dagen før og bare varme den opp hvis det er kø på kjøkkenet. Holder seg i flere dager. Denne har mye meieriprodukter i seg, kanskje noen har en vegansk variant?

1 ss smør eller olje
1 finhakket løk
2 ss seterrømme
200 g cottage cheese
4 dl grovhakkete hasselnøtter
1 ss sitronsaft
150 g revet cheddarost
2-3 grener finhakket stangselleri
3 lettpiskete egg
1/4 ts sennepspulver
1 ss buljongpulver
salt

Bland til farse, smak til med salt og buljongpulver. Hell i en velsmurt brødform og stek midt i ovnen på 210 grader i ca 50 minutter.

Og vips var vegetarjulen reddet!

(Hannes bilde, takk til Anne for oppskriften)

8 replies on “Nøttestek til julaften”

  1. Både Norsk Vegetarforening, VeganMisjonen og Vegetarbloggen har gode oppskrifter på vegansk nøttestek! Hittil i desember har jeg laget 3 ulike typer nøttestek, ho-ho (man må jo trene seg opp til julaften). Dessuten er VeganMisjonens vegisterkaker (veganske medisterkaker) ekstremt gode! Nam.

  2. Selv tror jeg at jeg skal prøve Veganmisjonen sin, da jeg prøver å kutte ned på meieriprodukter, men din høres veldig god ut også 🙂

  3. Jeg skal også spise nøttestek. Ifjor lagde jeg en veldig god en med peanøtter og litt karrikrydder, ble overraskende godt. Har prøvd veganmisjonen sin også, og likte den også, men følte selv den trengte litt saus til.

  4. Det er så morsomt å se hvor mange ulike måter man kan lage en nøttesteik på! Hr hverken hørt om cottage cheese eller rømme. Jeg brukte masse flere nøtter og kikerter i fjor, i tillegg til en drøss ulike krydder. Min ble riktignok litt tørr, men jeg hadde gulrot og appelsinsaus til, hvilket høres veldig merkelig ut. Men var sykt godt.

  5. Vi lager noe i denne duren til jul 🙂 Driver og grubler litt på hva jeg skal lage 2. juledag, når resten av familien har pinnekjøtt. Det hadde vært så fint å finne noe som passer til kålrabistappe, for det er jo SÅ godt!

  6. Jeg skjønner ikke helt poenget med å spise "dyrevennlig" (altså ikke kjøtt) når du klarer å presse så mye lidelse inn i en oppskrift. Både egg- og melkeproduksjon utgjør enorme belastninger for dyrene, og er igrunn ikke mer forsvarlig å konsumere enn kjøtt. Jeg vil som Kikertterroristen anbefale en vegansk nøttestek, så ingen dyr trenger å lide, og ikke du heller, for de smaker

  7. Cottage cheese har oftest løpe i seg. Enkelt å lage ferskost selv.Blir helt vegetarisk.. Sjekk Panir/ Paneer, indisk variant på ferskost..selv bruker jeg bare sitronsaft for å "skjære" melka til ost..:-) Det blir nøttestek her og- denne hørtes bra ut!
    Tine har osten Norbo, Snøfrisk hvitost, og de fleste kremoster, i løpe- fri varianter.. Olav

Comments are closed.