Det beste man kan høre med øra


Jeg er en podcastoman. Det innebærer at jeg synes podcasts er noe av det beste på denne jord, at jeg helst må ha det hver dag og at jeg er et mer komplett menneske når jeg får hørt på podcasts. I tillegg gjør podcastene at jeg gleder meg til ting jeg egentlig synes er drepende kjedelig, som kollektivtransport og oppvask, siden dette er perfekte podcastgjøremål.

Her er mine pocastfavoritter:

This American Life
Det var Marte som introduserte meg for verdens beste radioprogram for noen år siden. De tar opp ett nytt tema i hvert program, det være seg den amerikanske bilindustrien, USAs største festuniversitet eller gamle hus, og de fleste av de fantastiske historiene man får servert er sanne. Det er ikke uten grunn at TAL er den mest populære podcasten i USA og at jeg enda ikke har truffet noen som har hørt den og ikke elsket den.
This American Life nettside og podcast.

NPR: Planet Money
De beste American Life-innslagene er laget av Planet Money-teamet, synes jeg. De tar opp store abstrakte økonomiske spørsmål som det store pengebassenget og hvorfor bistand på Haiti ofte ikke funker slik den skal, og lar en brasiliansk husmor forklare Brasils pengepolitikk de siste tjue åra. De er dessuten mestre i å introdusere og beskrive de som intervjues. Programmet lages av David, Adam og Chana, og ingen lager smartere og mer underholdene radio enn disse.
Planet Money nettside og podcast.

Slate’s Political Gabfest
Er det et program jeg har hørt alle episodene av siden jeg oppdaget det for ca. halvannet år siden, så er det Slate’s Political Gabfest. Det er fordi programmet handler om amerikansk politikk, som tilfeldigvis er et av mine favorittema, men mest av alt fordi hvert program er en samtale mellom David, John og Emily. I likhet med David, Adam og Chana i Planet Money har jeg et nært podcastforhold til disse. Jeg er glad i dem. Og spesielt i Emily. Ingenting er mer interessant enn å høre hun snakke om saker som foregår i den amerikanske høyesteretten.
Slate’s Political Gabfest nettside og podcast.

WNYC’s Radiolab
Ligner litt på This American Life siden de tar opp et nytt tema hver gang og ofte finner de utroligste historier. Flinke programledere og innovativ radio som klipper lyder og studioprat sammen på en veldig fin måte. Hvis jeg skulle valgt ut min favorittpodcast i 2010, så måtte det ha vært episoden Oups. Veldig underholdende, veldig morsomt.
WNYC’s Radiolab nettside og podcast.

New Yorker: Fiction
En gang i måneden leser forfattere som Paul Theroux, Junot Diaz og Mary Gaitskill korte fortellinger tidligere publisert i New Yorker av andre forfattere som Vladimir Nabokov og Jorge Luis Borges. Alltid fint!
New Yorker: Fiction nettside og podcast.

KCRW’s Left, Right & Centre
Left, Right & Centre er et snakkeprogram om amerikansk politikk i likhet med Political Gabfest, men preget av mer uenighet enn gabfesten. Ikke så rart, kanskje, siden de har én fast representant fra venstresiden, én fra høyresiden og én fra midten. Det er både opplysende og festlig å høre saker diskutert fra alle sider, spesielt fra Robert Scheers side.
KCRW’s Left, Right & Centre: nettside og podcast.

New Yorker: The Political Scene
En ukentlig kort og oppsummerende diskusjon om politikk mellom skribentene i New Yorker. Man føler alltid at man forstår ting rundt seg litt bedre, etter å ha hørt en episode.
New Yorker: The Political Scene nettside og podcast.

NPR: Books podcast
Dette programmet har jeg nettopp begynt å følge, men så langt lover det godt. Det er et mer tradisjonelt bokprogram med intervjuer og anmeldelser, laget av flinke folk.
NPR: Books podcast: nettside og podcast.

Hva er din favorittpodcast?

Bilde: Flickr Superbomba

8 replies on “Det beste man kan høre med øra”

  1. The Bugle er ein heilt fantastisk morosam podcast! Frå Times Online, med John Oliver(briten i the Daily Show)og Andy Zaltzman, begge utruleg dyktige komikarar. Dei tek opp current events, men med sin eigen vri. Anbefalast! Søk på The Bugle i iTunes =)

  2. takk for spennende tips! selv vil jeg foreslå Slate cultural gabfest (nesten bedre enn political gabfest) Mark kermode og Simon Mayo film review på BBC og the Moth Live Storytelling (ofte brukt som innslag i TAL).

  3. Jeg har kun hørt på Cultural Gabfest én gang, og ble ikke helt frelst. Men skal gi den en ny sjanse! Mayos og Kermodes filmprogram skal jeg definitivt sjekke ut. Fra før har jeg kun hørt Kermodes treffende og morsomme anmeldelse/utbrudd av Sex & The City 2 på YouTube.

  4. Du kan feks sjekke ut forrige ukes cultural gabfest – "It’s not me, it’s me". Der diskuterer de bl.a. narsissisme og Kanye West. Jeg er nesten like imponert over tonen mellom programlederne – sympatisk, intelligent og morsom – som innholdet. Denne episoden er blant de beste jeg har hørt fra Cultural Gabfest – hvis du ikke liker den kan du med god samvittighet konkludere med at CG ikke

Comments are closed.