Linsegryteglede

I mine første år som vegetarianer, var tiden rundt jul klart den kjedeligste, siden det alltid ble servert kjøtt i alle middager og selskaper, uten mye fokus på tilbehøret. Jeg ble ikke vegetarianer fordi jeg syntes kjøtt smakte vondt, så i begynnelsen tittet jeg lengtende bort på fatene med pølser, ribbe og svor. Nå, circa ti år etter, er jeg derimot veldig fornøyd med å ikke spise kjøtt – både fordi mitt syn på kjøtt har endra seg, men også fordi det finnes så mye bedre ting å spise som er vegetariske.

Ta for eksempel denne linsegryta. Den er sterk og hvitløkete og jeg er overbevist om at den må ha opptil flere helseforbedrende effekter. Det kjennes i alle fall slik ut.

Linsegryte

mye linser
masse hvitløk
minimum to chilli
en stor gul løk
olje
gulrøtter
flere stangselleristilker
persillerot
noen gode røde tomater
en boks hakkede tomater
en grønnsaksbuljongterning
vann
en stor kvast fersk persille
litt rød pesto, om du har
en dæsj fløte eller crème fraîche
en ss limesaft
en ss sukker
nykvernet pepper
salt


Begynn med å skylle og koke linsene. Hell av vann når de er passe kokte. Sett til siden.

Hakk alle grønnsaker. Først stekes hvitløk, chilli, persillerot og løk i olje i en stor gryte til de blir gylne. Har du en dæsj med litt curry paste så er det alltid godt med litt indisk smak. Hell deretter i gulrøtter, stangselleri, hakkede tomater og boks med hakkede tomater. Ta så i vann med buljong og la dette stå å koke litt.


Øyvind, som er opphavsmannen bak gryta, har også dette tipset: En spiseskje surt og en spiseskje søtt, det gjør gryta nøyd vøtt.

Til slutt tar du i de kokte linsene, litt salt og pepper. Kok litt til.

Og vips så er gryta klar til servering.


Velbekomme!