Eggs florentine

Hvordan sikre seg selv en god start på dagen? Noen må stå opp tidlig for å kunne fungere som menneske. Andre må brygge kaffen på en spesiell måte. Selv synes jeg ingenting er bedre enn å starte dagen med egg, og paven av alle eggefrokoster er eggs florentine: posjert egg på dampet spinat med hollandaisesaus. Mmmm.

Egget og spinaten lager man fort som svint, men hollandaisesausen tar litt tid til frokost å være, så derfor er eggs florentine reservert de morgenene man har god tid. De beste morgenene, altså.

Det du trenger er i alle fall:
to eggeplommer (fra økologiske og frittgående egg)
100 g smør
en halv ss vann
en halv ss saft fra en sitron
salt pepper
to brødskiver
to økologiske og frittgående egg
spinat

Begynn med hollandaisesausen. Smelt 75 g smør på lav varme i en kjele. Sett smøret til siden når smøret er smeltet. Visp de to eggeplommene i en bolle som står over en dampende kjele. Bolla må ikke komme nær det kokende vannet. Visp helt til eggeplommene har fått en lys lysegul farge. Første gang jeg lagde denne sausen vispet jeg ikke lenge nok, og hele sausen ble en fiasko. (Det vil si, den smakte godt, men så veldig rar ut). Ha i vannet, sitronsaften, salt og hvitt pepper og visp i ca. ett minutt. Ha i resten av smøret (25 g) og visp til det har smeltet og sausen er tykk og fin. Ta bolla bort fra dampen. Hell i det smeltede smøret, sakte, men sikkert, samtidig som du visper og visper. Hold sausen varm ved å la bolla stå i en bolle med lunkent vann.

Skyll og damp spinaten.

Posjer egget. Å posjere egg er veldig enkelt. Jeg vet ikke om det er nødvendig, men jeg har hørt at eggene ikke bør være for kalde, og at de bør ha stått i romtemperatur i minst en halv time. For å være på den sikre siden har jeg alltid gjort dette. Denne videoen forklarer på et veldig enkelt vis hvordan man posjerer egget. Kort sagt lager du en virvel i det småkokende vannet, heller egget i sentrum av virvelen, og lar det ligge i vannet i 2-3 minutter før du tar det forsiktig opp.

Legg egget på spinaten på brødet og hell hollandaisesausen over. Grill det i ovnen i et par minutter.

God frokost og god dag!

5 replies on “Eggs florentine”

  1. Ja, dette er en skikkelig kosefrokost! Jeg har ikke dristet meg til å lage sausen selv, men bestiller gjerne eggs florentine når jeg spiser frokost ute. Fortsatt god helg!

Comments are closed.