Bli en sunnhetskomet!

Når jeg handler mat har jeg et slags sett med kriterier jeg prøver å følge. I prioritert rekkefølge ser de omtrent slik ut:

1. Det skal være godt! Mmmm!
(Dette punktet har mange underpunkter, som at det skal være variert, det skal gjerne lages fra bunnen, det bør være mye hvitløk og mye aubergine, og så videre)
2. Dyr skal helst ikke ha lidd
3. Jeg må ha råd til det (altså få gullbelagte safrantrøfler her i gården. Svarte! Gull som er så godt)
4. Miljøet skal helst ikke bli veldig skadet og dyremangfoldet bør ikke trues (derfor lite tunfisk for eksempel)
5. Det kan gjerne være sunt

Sunnhet kommer altså nederst (til tross for at jeg er en selverklært sunnhetstyrann). Ikke det at sunnhet er uviktig, men de andre tingene er viktigere. Dessuten er jo veldig mye av det jeg synes er godt sunt. Men som regel er sunnhet mer en bonus enn et kriterium.


Hvis jeg leser forsiden av Dagbladet, går bortover gata og teller nitten jenter med løpetights i løpet av fem minutter eller leser blogger, får jeg ofte inntrykk av at alle, bortsett fra meg, har sunnhet som sitt førstekriterium.

Og dette blir man jo pårvirket av. Man vil jo ikke være utenfor det gode selskap av sunne supermennesker. Derfor har jeg gått til innkjøp av tre supersunne greier som jeg gjerne vil skryte av litt til omverdenen: Hemppulver som er rik på fiber og proteiner, og mel av chiafrø og mel av linfrø som begge har masse omega-3 og fiber. Dette bruker jeg nå i kornblandinger og i smoothies, og selv om jeg ikke har merket noe effekt, så føles det godt å være sunn.


Jeg lager for eksempel denne skikkelig gode og svært så sunne blåbærsmoothien:

Du trenger:
En del frosne blåbær
1/2 liter appelsinjuice
6 ss yoghurt
2 hakkede bananer
1 ss hemppulver
2 ss linfrømel
2 ss chiafrømel

Bruk stavmikser til den er klumpfri. Drikk den og vit at du er en del av et veldig godt selskap.

Hva er ditt beste sunnhetstips?

6 replies on “Bli en sunnhetskomet!”

  1. Siri: Så du er en av dem 😉 Bra!

    Sukkerspinnet: Jeg tenker også på disse tingene; om jeg har råd har jeg jo nevnt. Det meste av ting jeg lager tar under en halv time å tilberede og er veldig overkommelig å få til. Og når det gjelder dette med å bli mett, så er det vel egentlig bare snakk om mengde? 🙂

  2. Jeg tenker omtrent likt når jeg handler! Er egentlig ganske opptatt av at maten jeg spiser skal være sunn, samtidig som jeg ikke er redd for å spise usunne ting innimellom.

    Som nyinnmeldt i SATS må mitt beste sunnhetstips bli trening! Jeg har riktignok bare vært medlem i ei uke, og foreløpig gjør det mest bare vondt å trene. Men jeg føler meg veldig blid etterpå. Og å være blid = sunt.

  3. Noe jeg øver meg på å bli bedre til: Bytt ut fredags-og lørdags (evt. også andre ukedagers…) kosen med sunne alternativer!
    F.eks kan man varme solsikkekjerner i tørr panne og blande med valnøtter, rosiner og litt salt (putt oppi det du liker av sånne ting) Kjempegodt OG kjempeenkelt! 🙂 Evt litt mørk sjokolade (det er jo tross alt helg). Fruktsalat med vaniljekesam, havrekjeks og

  4. Jeg vel egentlig "Skal ikke inneholde dyr" som førstekriterium, men jeg tenker som regel mer på at det skal være sunt. Å unngå kjøtt er egentlig veldig lett om en bare skal tenke god mat 🙂

Comments are closed.