Kjøttfri mandag: Cannelloni med spinat- og ostefyll

Vil man gjøre noe aktivt for dyrevelferd og/eller miljøet, er det en god idé med kjøttfrie dager. De færreste dyr lever gode liv før de havner på tallerkenen din. Dessuten har industrielt dyrehold alvorlige miljøkonsekvenser. Selv synes jeg det er null problem å holde meg kjøttfri så lenge det finnes retter som cannelloni med spinat- og ostefyll.

Når jeg lager italiensk mat står det ofte mellom pasta med tomatsaus og pasta med kremet saus. Og dette er ikke noe enkelt valg. Hodet knaker, hjertet brister og frustrasjonen øker. For hvordan kan man velge mellom det man elsker og det man forguder? Løsningen er, som den så ofte er, pose og sekk. Cannelloni med kremet spinatfyll på en seng av tomater og med béchamelsaus. Mmmm.

Du trenger:
en stor ss smør
to fedd hvitløk
en håndfull fersk oregano
litt revet muskat
300 g spinat (en stor pose)
en håndfull fersk basilikum, inkludert stilkene
en boks hermetiske cherrytomater
en boks cherrytomater
300 g cottage cheese eller ricottaost
nykvernet salt og pepper
bittelitt sukker
en håndfull vegetarisk parmesan
cannellonirør
en klump mozzarella

til béchamelsausen trenger du:
30 g smør
to ss mel
ca. 3 dl melk

Varm smør i en panne. Skjær den ene hvitløken i skiver og stek den i smøret sammen med oreganoen og muskat. Skyll spinaten godt, ha den i panna og vend den kontinuerlig om helt til spinaten er myk. Ta panna bort fra plata og ha spinaten, med tilhørende væske, i en bolle.

Skjær cherrytomatene i to og hakk basilikumsstilkene og det gjenværende hvitløksfeddet. Sett panna tilbake på plata og tilsett litt olivenolje, hvitløksfeddet, de hakkede basilikumsstilkene, cherrytomatene (både den hermetiske boksen og de ferske) og 2-3 dl vann. Kok opp, skru så ned varmen og tilsett salt, pepper og sukker, og la det småkoke i ca. 10 minutter mens du rører rundt. Når sausen har en fin og “sausete” konsistens, kan du ta panna bort fra plata og røre i basilikumsbladene.

Nå er det tid for å lage spinat- og osteblandingen som skal være i cannellonirørene. Ta spinaten ut av bolla (uten væsken) og hakk den på en fjøl. Ta spinaten tilbake i bolla med væsken og bland det med cottage cheese (eller ricottaost) og den finraspede parmesanen. Ha blandingen i en sprøytepose og klem den inn i rørene. Dette er den morsomste delen av hele retten, synes jeg 🙂

Ha tomatsausen i bunnen av en ildfast form og legg de fylte cannelloniene oppå.

Béchamelsausen lager du ved å smelte smøret i en kjele på ganske lav varme, vispe inn melet, skru ned plata til lav varme og vispe konstant i ca. tre minutter til smør- og melmiksen er lysebrun. Rør i melken, kun litt av gangen, mens du visper. Når konsistensen er sånn middels tynn, koker du opp igjen, fremdeles på ganske lav varme, til sausen er tykk og fin. Ha i litt nykvernet salt og pepper.

Skjær mozzarellaen i biter og hell både den og béchamelsausen over cannellonirørene. Stek formen i ovnen på 180 grader i ca. 25 minutter til den er gylden og sausen bobler av varme.

God kjøttfri mandag!

2 replies on “Kjøttfri mandag: Cannelloni med spinat- og ostefyll”

  1. ooh! Elsker canneloni, men bruker vanligvis å jukse med å bare lage den som en lasagne…

    Bruker forresten også vanligvis Creme Fraiche istedet for ost, så blir den litt friskere:)

Comments are closed.