Kjøttfri mandag: Polentastykker med sopp

Hver gang jeg lager en polentarett lurer jeg på hvorfor jeg ikke lager det oftere, for dette maismelet er jo så godt. Før i tiden var det visst vanlig med polentagrøt med rød saus til dessert. Selv spiser jeg ikke så mye dessert, men heldigvis er polenta minst like godt i middagsretter også.

Til dagens kjøttfrie rett trenger du:
ca. 150 g spinat
ett hvitløksfedd, presset
en klump smør
85 g grovmalt polenta
sju dl vann
25 g vegetarisk parmesan
en eggeplomme
50 g revet Jarlsberg
salt og pepper
400 g aromasopp
enda en klump smør
to ss balsamicoeddik
gressløk

Begynn med å smelte smør i en panne. Ha i hvitløken og den skylte spinaten, la det surre i noen minutter mens du vender spinaten, helt til spinaten er myk. Sett til siden.

Kok opp vannet og dryss i polentaen, litt etter litt, mens du rører rundt. La det småkoke i ca. ti minutter, mens du rører kontinuerlig. Blandingen blir ganske fort tykk og grøtete.

Bland polentagrøten med spinaten, eggeplomme, revet parmesan, salt og pepper og brett det ut i en langpanne som er dekket med plastfolie. Sett formen inn i kjøleskapet og la den stå der i minst tre timer, eller gjerne over natta, til blandingen er fast.

Når polentaformen har stått lenge nok i kjøleskapet, kan du ta den ut, vende den på hodet, og skjære polentamassen i passende stykker. Legg stykkene i en smurt langpanne. Pensle stykkene med smeltet smør, strø på litt revet ost og sett formen inn i ovenen som er forvarmet til 200 grader. La stykkene stå i ovnen i ca. en halvtime.

Mens polentastykkene er i ovnen kan du smelte en god klump med smør i en stekepanne. Stek den skivede soppen til den er lysebrun, og smak til med nykvernet salt og pepper. Sett pannen til side og bland i spiseskjeene med balsamicoeddik.

Servér polentastykkene med soppen og hakket gressløk. Velbekomme!

Er du veganer, eller bare ønsker å spise mindre egg og meieriprodukter, går det fint an å lage denne retten uten ost, eggeplomme og smør. Bare bytt smøret ut med olje og dropp eggeplommen og osten.

Ønsker du å lage noe helt annet? Her er liste over alle oppskrifter på Ekstremt bra utrolig fint.

4 replies on “Kjøttfri mandag: Polentastykker med sopp”

    1. Smart! Ser man bort i fra at den må stå i kjøleskapet en god stund, så er den superenkel og rask å lage. Selv lagde jeg denne retten som en del av en tre-retters, og da lagde jeg bare forretten og desserten i mellomtiden.

Comments are closed.