Kjøttfri mandag: Gazpacho

På varme dager som denne, er det godt med noe lett å spise. Få retter passer denne beskrivelsen bedre enn gazpacho, som er en kald og deilig suppe. Denne gazpachooppskriften skal helst marieneres i en god stund i kjøleskapet. Lag den derfor kvelden før eller om morgenen, og så vil det bare ta noen minutter å gjøre den i stand når det først er middagstid. Og dét passer i alle fall meg bra! Om sommeren vil man ikke stå dagen lang på et kjøkken; man vil heller sitte i en park og lese bok eller dyppe tærne i fjorden. Så kan middagen godgjøre seg i kjøleskapet mens du har det godt i sola.

Du trenger:
700 g tomater
en grønn og en rød paprika
en halv rødløk
olivenolje
to loffskiver uten skorpe
en halv agurk
ett stort hvitløksfedd
to ss rødvinseddik
frisk oregano
frisk basilikum
en ts sukker
salt og pepper
krutonger

I denne gazpachoversjonen skal grønnsakene grilles først. Legg derfor tomatene, paprikaen (som er delt i to og uten frø og stilk) og strimlet løk på en rist, pensle med olje og grill de i ovnen under grillelementet i omtrent et kvarter. Snu de under grillingen. Når grønnsakene har fått farge, tar du de ut av ovenen og lar de avkjøles.

Skjær tomaten, paprikaen og løken i biter. Sett til side litt som skal brukes til pynt, og ha resten i en bolle. Legg de to loffskivene i bløt i ca ti minutter. Ha den smuldrede loffen, hakket agurk, skivet hvitløk, eddik, 3 dl vann, oregano, basilikum og noen spiseskjeer olje i bolla. Smak til med salt, pepper og sukker. Bland godt og la bolla stå i kjøleskapet i minst fem timer, men gjerne lengre.

Når du er hjemme fra parken, eller hvor enn du har vært, og gazpachoen har stått i kjøleskapet i mange nok timer, tar du den ut og bruker en stavmikser på blandingen til den er helt glatt. Server suppa med krutonger og med paprika- og tomatbitene du satt til side tidligere på dagen.

God kjøttfri sommermiddag!