Maki med mango og avocado, aubergine-sushi!

Etter at jeg prøvde meg på å lage maki i vår, har det blitt en favorittmiddag her i huset. Hvis man først får dreisen på det er det både lett og kjapt, og det er et hav av variasjoner. Her kommer mine to favoritter for tiden:

Maki med mango og avocado:

Nå er det billig med avocado og mango og det egner seg veldig bra for en vegetarisk sushielsker.

sushiris(+riseddik og sukker)
nori
mango
avocado
sesamfrø
ingefær og soyasaus

Om ris: Når man lager sushi er det viktig med perfekt ris, derfor bør man skylle risen for å bli kvitt ekstra stivelse som gjør den klissete. Ha den for eksempel i en kjele med vann og rør rundt med hånda til vannet blir skyete, og hell av vannet. Gjenta et par ganger til vannet begynner å bli klart.

Når du koker risen, kan du beregne like deler vann og ris. Kok under lokk hele tiden. Når alt vannet er kokt inn, kan risen få hvile en liten stund før du heller over en blanding av riseddik og sukker løst opp i vann, ca 1 ss av hver til 3 dl(tørr) ris.

For å lage makien brer du risen utover norien som på bildet over, og legger på strimler av avocado og mango. Sesamfrø er godt hvis du har. Bruk bambusmatten til å lage en tett rull, som du skjærer opp i biter. Dypp kniven i vann hvis det er vanskelig å skjære gjennom norien.

I sommer spiste Van og jeg utrolig god aubergine-sushi i San Francisco, og siden har jeg hatt lyst til å lage noe lignende. For noen dager siden prøvde jeg og det ble veldig bra, spør du meg, litt omstendelig som aubergine gjerne er men veldig godt.

Aubergine-sushi:

sushiris(+riseddik og sukker)
aubergine
sesamolje
ketchap manis
grønnsakskraft
wasabi
soyasaus og sylta ingefær

Sånn gjorde jeg: Del en aubergine i centimetertykke skiver. Strø salt over og legg dem i press mellom to tallerkner, gjerne i en time eller mer. Deretter skyller du av saltet og tørker dem med kjøkkenpapir. Så skal de stekes på lav varme i sesamolje til de blir gyllenbrune. I mellomtiden kan du lage en marinade av noen spiseskjeer ketchap manis(søt soyasaus) og noen spiseskjeer grønnsaksbuljon, like mye av hver. Når aubergine-skivene er ferdig stekt legges de i marinaden. Der kan de ligge og godgjøre seg mens man former sushirisen og tar på en liten ert wasabi på hver pølse. Del aubergine-skivene i to, ha dem over risen og servér med ingefær og soyasaus!

God middag på en kjøttfri mandag!

9 replies on “Maki med mango og avocado, aubergine-sushi!”

  1. Himmel og hav, komboen av mango og avokado hørtes helt glimrende ut! Jeg spiste veggis-sushi i helga, med marinert tofu, rødbeter, gulrot, agurk og avokado (ikke alt fyllet på én gang i hver maki, altså). Men neste gang det står sushi på menyen skal jeg lage det med aubergine, og mango og avokado. Tusen takk for tipset!

  2. Dette er en privat melding og ikke egentlig ment for veggen din. Fant ikke noen mailadresse jeg kunne nå deg på. Beklager evt ulemper ved at jeg tar kontakt på denne måten, bare slett denne posten om du vil dersom den blir automatisk publisert 🙂

    Hei! Vi har nettopp utformet og testet et opplegg vi håper vil være nyttig for deg som blogger om veganisme og vegetarisme. Vi håper dette

Comments are closed.